Maarten Vanden Eynde foto eddie wolcken

Wetenschap en kunst verbonden
bij Vlaamse kunstenaar
Maarten Vanden Eynde

In de zesde en laatste aflevering van Sarah’s Barbaren (VPRO) is Sarah Meuleman te gast bij de Vlaamse kunstenaar Maarten Vanden Eynde die ten zuiden van Brussel woont en werkt.


Een kunstenaar die op verschillende manieren wordt geïnspireerd door de wereld om hem heen en door de wereld van de wetenschap in het bijzonder.


Hij heeft zelfs zijn eigen wetenschap gecreëerd: de genetologie - de wetenschap der eerste dingen. Centraal hierin staat het onderzoek naar een toekomstige kijk op het verleden, een onderzoek dat in veel van Maartens werk een rol speelt. 

Het werk van de veelzijdige kunstenaar Maarten Vanden Eynde is zeer divers en niet makkelijk onder één noemer te vatten. Er is wel eens gezegd dat zijn kunstwerken producten zijn van een rusteloze geest. Het zijn in ieder geval kunstwerken die zogenaamde zekerheden en waarheden in twijfel trekken.


Hij wil vooral vragen oproepen en zaken waarvan we denken te weten hoe het zit, kantelen. Soms schuurt het tegen politiek aan, soms tegen activisme om bijvoorbeeld aandacht te vragen voor de wereldwijde problematiek van plastic afval in de oceanen.


Zo is Plastic Reef een zeer in het oog springend kunstwerk dat bestaat uit samengesmolten plastic dat Maarten uit verschillende oceanen heeft gevist. Stukje bij beetje smelt hij grote en kleine stukken plastic aan elkaar waardoor een artificieel koraalrif ontstaat, geheel bestaand uit plastic.

Sarah Meuleman vertoeft enige dagen in het gezelschap van Maarten en krijgt inzicht in de leer der eerste dingen, smelt plastic voor het Plastic Reef en zoekt takken in het bos voor de bijzondere trofeeëncollectie van Maarten.


unknown-3-3-2unknown-3-3-3unknown-3-3-4